tisdag 2 april 2013

Don’t workout longer – Just smarter!


Don’t workout longer – Just smarter!

För många är det svårt att få tiden att räcka till och hinna med träningen. Men mer är inte alltid bättre, utan det är kvalitéten på träningen som räkas, inte kvantiteten. Du behöver inte träna längre – bara smartare!
Det bästa sättet att bränna mer fett dagligen är att skaffa mer muskler. Muskler kostar energi – och det bränner fett. Långa monotoma pass på samma intensitet ger dig inte mer muskler utan brukar dessvärre fungera tvärtom snarare. Ett kilo muskler kan bränna upp till 40 kalorier på en dag. Så om du byter ut 2,5 kg fett mot 2,5 kg muskler kan du bränna 100 extra kalorier per dag!

Hur förbränner du mer fett under dina styrketräningspass?

Helkroppsövningar
Kör övningar som aktiverar fler än en muskel. Byt tillexempel ut bensparken mot utfallssteg eller frontbenböj. Din kropp jobbar som en enda hel, aldrig isolerat, så varför träna den isolerat?
Tänk efter vilka rörelser vi gör i det vardagliga livet. De kan förkortas ned i 6 rörelsemönster: push, pull, marklyft, benböj, rotation och flexion och extension av bålen. Så om du vill att din träning ska vara funktionell, behöver den integrera i alla fall en av dessa rörelsemönster. Helkroppsövningar ökar din funktionella styrka, höjer din puls och boostar din fettförbränning så se till att de finns med i din träningsrutin! Träningsmaskinerna isolerar väldigt ofta musklerna vilket kan begränsa ditt naturliga rörelsemönster.
Och en notis till alla tjejer där ute, att lyfta Tunga vikter gör inte att du kommer se ut som en bodybuilder! Tillskillnad från män har vi inte tillräckligt med testosteron för att ge oss de där stora bulkiga musklerna som vi ser på framsidan av olika bodybuildertidningar.

Låt din kropp gissa
Din kropp vänjer sig snabbt om du tränar samma sak. Det tar endast tre veckor för din kropp att vänja sig vid upprepad träning så att de inte längre ger några fler resultat. Att träna på samma sätt under en längre tid kan även ge musklerna utbrändhet och hög stress på dem som kan orsaka skador. Kroppen behöver ständigt bli utmanad för att utvecklas – få mer muskler och högre fettförbränning. Ett tips kan vara att ändra dina träningsprogram var tredje vecka! Där du ändrar träningstiden, intensiteten, intervaller och vikter. På detta sätt kan du undvika att hamna på en platå! 

Konditionsträning - HIIT
HIIT – High Intensity Interval Training, Hög intensiv intervall träning. Ökar din fettförbränning i upp till 8 timmar. Tränar du vid moderat intensitet förbränner du fett endast under den tid du utför träningen. Dina entimmes-cardiopass kan dras ner till intervallträning som varar cirka en kvart. Såhär kan det exempelvis se ut: 10 sekunder på maximalt (1000% av det du orkar), 20 sekunder vila, upprepa 10-15 gånger. 
Eller: 15 sekunder maximalt, 45 sekunder lugnt tempo, upprepa 15 gånger = 15 minuter + 5 minuters uppvärmning och 5 minuters nedvarvning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar