lördag 12 januari 2013

Bästa frukosten


Bästa frukosten

o   35 gram fiberhavregryn (beroende på hur hungrig man känner sig)
o   80 gram frysta hallon (osockrade) att ha på gröten, kan söta med Stevia om man vill få lite sötare smak
o   Kaffe med kanel och laktosfri mjölk
o   40 gram Holistic protein, tre droppar grapefruktextrakt
Världens bästa start på dagen enligt mig!



354 kcal, 38 gram protein, 32 gram kolhydrater och 5,74 gram fett


Varför just den här frukosten?

Fibrer är bra av flera olika anledningar. Vill man hålla nere kalorierna är det ett bra val då det innehåller färre kalorier (2 kcal per gram) istället för 4 kcal per gram som kolhydrater vanligen ger. Man får även en ökad mättnadskänsla av fibrer och dem ökar bulken på tarminnehållet. Kostfibrer består av strukturella växtdelar som består av polysackarider och kan inte brytas ned av mag- tarmkanalens enzymer. Vissa kostfibrer ger mat till nyttiga bakterier i tarmfloran.

Kanel håller bland annat ner blodsockret. Rekommendationen är att ta cirka 3 gram om dagen, en tesked, som man kan ha i kaffet som jag har eller i gröten till exempel.
Kanel innehåller nämligen polyfenoler som gör att musklerna tar upp glukos och på så sätt minskar sockret i blodet. Det verkar som att kanel kan låsa upp cellerna för att ta in glukos (GLUT 4) utan att ett insulin är inblandat. Och mindre insulinnivåer ger mindre fettinlagring. 

Grapefrukt ökar din fettförbränning och minskar aptiten! En anledning tror man är att grapefrukt kan öka frisättningen av fett från fettceller men för att utnyttja den förhöjda fettförbränningspotentialen är det bra om man äter grapefrukt i samband med träning. Det finns andra tankar om att grapefrukt ökar själva energiförbrukningen då man sett att de har stora effekter på vikten. En tredje förklaring är att de dämpar aptiten! 

Hallon läste jag om i senaste numret av Muscle&Fitness, favorittidningen! Där står de att hallon har flera roller när det kommer till att bygga muskler. Hallon förbättrar matsmältningen så att kroppen blir bättre på att framvinna alla näringsämnen i maten vi äter. De är också de bär som innehåller mest fibrer, 8 gram på en portion på 145 gram. Fiber är viktigt när man styrketränar eftersom de tar hand om dina tarmar! De finns också rikligt med anthocyanin antioxidanter i hallon som tycks påverka hjärnans känslighet för leptin som är ett viktigt hormon som reglerar ämnesomsättningen och insulinkänslighet.

Kaffe är som de flesta redan vet en förbränningshöjare. Kaffe har visat sig ha andra positiva effekter (vid normalkonsumtion) som lägre risk för depression, skydd mot vissa cancerformer, lägre risk för leverskador samt lägre risk för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Kaffets värme tycks minska aptiten. Kaffe frisätter även dopamin i kroppen vilket gör att vi får en känsla av välmående.
I förbränningssyfte ökar kaffe leverns energiförbrukning och mer fett frigörs från fettcellerna. Men koffein ska intas i form av kaffe eller te för att behålla sina hälsosamma effekter (ej pillerform eller energidryck, dessa kan försämra din insulinkänslighet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar